Belépés
Regisztrálás


FIGYELEM!

A „2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól” 2022. január 1-i hatállyal úgy rendelkezik, hogy gyógyszertárak webshopjában megrendelt gyógyszerek csomagküldés útján történő kiszolgálása tilos.
A vény nélkül megvásárolható gyógyszereket - az ÁSZF-ben felsorolt irányítószámú helyiségek kivételével - házhoz szállítani nem tudjuk, ezek a készítmények csak személyes átvétellel rendelhetőek és vásárolhatóak meg a Turul Gyógyszertárban (8646 Balatonfenyves, Bocskai tér 1.), vagy a Kis Turul fiók-gyógyszertárban (8648 Balatonkeresztúr, Iskola u.2.).

Miért fontos ma a szájhigiénia?

Kemenyes NellyTudomásul kell vennünk, hogy a maszkhasználat még hosszú ideig napjaink szükséges és kellemetlen velejárója, ami nehézségekkel és szájunkat illetően bizonyos következményekkel is járhat.
A témáról Dr. Kéményes Nelly fogszakorvost kérdeztük, a régi ismeretség okán tegeződve.
- 2020 tavaszán két hónapig szünetelt a fogorvosi ellátás. Meglátásod szerint hogyan hatott a páciensek fogainak állapotára?

- 2020. március 17. napjától az EMMI korlátozta a fogászati szakellátást, megtiltotta a nem sürgősségi beavatkozások elvégzését és külön rendeletben szabályozta mely kezelések végezhetők el sürgősségi ellátás keretében.
Komoly kihívás elé állította ezzel a szakmát is, de a fogfájós pácienseket is. Tulajdonképp az egyik napról a másikra szinte minden rendelő bezárt. Sokan maradtak ellátás nélkül, folyamatban lévő kezeléseket kellett félbe szakítani. Sajnos a pandémiának köszönhetően olyan fogak is eltávolításra kerültek, amelyek “békeidőben” menthetők lettek volna.
A mi pácienseink abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy igény szerint telefonos egyeztetés alapján biztosítottunk sürgősségi ellátást, illetve a nemzetközi helyzetet követve mi számítottunk a korlátozásokra.

- 2020. május 4. óta más az élet. Mi változott a rendelőben?

- A fogorvosi szakma tipikusan olyan szituációban zajlik, ahol mi a betegtől pár centire, jelentős aeroszol képződés mellett dolgozunk. A fogászat eddig is egy fokozottan fertőzésnek kitett terület volt és szigorú fertőtlenítési eljárásrendet kellett betartani.
Mind a páciensek, mind a kezelést végző személyek védelme érdekében most egy szigorúbb, fokozottabb protokollt vezettünk be (növelve ezzel két kezelés közti időt).
A váróba csak maszkban lehet belépni, az első lépés a kézfertőtlenítés.
A székek számát csökkentettük, hogy a távolságtartás biztosítható legyen.
A váróban elhelyezett újságokat, szórólapokat megszüntettük.
A rendelő és váró levegőjét légtisztító készülékkel folyamatosan fertőtlenítjük és a nap végén ózonos fertőtlenítést végzünk.
Az egyik leginkább szembetűnő változás a védőfelszerelés amiben dolgozunk (védőköpeny, sapka, maszk és plexi védőpajzs).
Természetesen - amint erre lehetőség nyílt - beoltattuk magunkat.

- Hogyan viselik a betegek a változásokat?

- Mára rutinná vált a maszkviselés, kézfertőtlenítés. Ők is, mi is belejöttünk a változtatásokba.
Sokkal fegyelmezettebbek, tudatosak a betegek. Bármilyen enyhe tüneteket észlelnek magukon telefonálnak és elhalasztjuk a kezeléseket.

- A patikában a páciensek panaszkodnak arról, hogy a maszk viselése kapcsán kiszárad a szájuk, bereped a száj szeglete. Találkozol ilyen panaszokkal, vagy inkább a pszichés panaszokra gondoljunk...?

- Igen, természetesen, de a kiváltó okot nem a szájszárazságban látom.
A maszk viselése kapcsán gyakoribb a szájlégzés, a maszk gátolja a nedvesség, a kilégzett levegő párájának a távozását. A szájzug tartósan nyálas, nedves és a felázott területen könnyen megtelepszenek, elszaporodnak a szájban egyébként természetesen jelen lévő baktériumok, gombák és vírusok. Kialakulását még segítheti: vitamin vagy vashiány, legyengült immunrendszer, szájzug nyalogatása, mint rossz szokás, elégtelen szájhigiénia, cukorbetegség, elhasználódott fogsor.

- Lehet-e összefüggés a maszkviselés és az afta között?

- A maszkviselés és az afta között nem, de a koronavírus és az afta között igen.
A szokásosnál gyakrabban jelentkezhetnek afták egy stresszes élethelyzetben, így akár a fertőzéstől való félelem, a járvány miatti létbizonytalanság, egy családtag vagy barát elvesztése stb. kiváltó ok lehet. A legyengült immunrendszer is hajlamosít, így fertőzésen átesetteknél sűrűbben tapasztalom.

- Hogy látod, az emberek szájápolási gyakorlatát mennyire befolyásolta a maszkviselés?

- A kötelező maszkviselés előtt a rossz lehelet, az érintettek számára egy rejtett probléma lehetett, sokszor az illető nem is tudott róla, környezete számára volt zavaró.
Ez most megfordult és sokan szembesültek a saját szájszagukkal.
Azt tapasztalom, hogy az emberek jobban odafigyelnek a fogmosás gyakoriságára, szájvizek használatára illetve gyakrabban keresnek fel ezzel a problémával.

- Mit tanácsolnál most a szájhigiénával kapcsolatban a pácienseknek?

- A járványért felelős SARS-CoV-2 vírus a kilélegzett levegővel, cseppfertőzéssel terjed.
A száj, orr vagy szem nyálkahártyáján keresztül kerül be a szervezetbe. Elhanyagolt szájhigiénia következtében ínygyulladás alakul ki, mely kaput nyithat a fertőzések számára a véráram felé.
A megfelelő szájápolás növeli az ellenállóképességet a koronavírus fertőzéssel szemben.
Fontos a napi kétszeri alapos fogmosás, a fogközök tisztítása fogselyemmel, fogköztisztítóval, a nyelv tisztításáról se feledkezzünk meg. Végül szájvizes öblögetés.
A fogkefét vagy a fogkefefejet 3 havonta szükséges cserélni, felső légúti és egyéb vírusos betegség lefolyása után azonnal cserélje le szájápolási eszközeit.
A műfogsort viselőknél fontos a fogmű rendszeres tisztítása, fertőtlenítése.
A fokozott higiénia nemcsak önmagunknak nyújt védelmet, hanem a körülöttünk élők számára is.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a száj és a torok a vírus bejutásának az egyik kapuja. Ha a szájüreget nem tartjuk karban, nem ápoljuk, fokozottan nő a fertőzés veszélye. Az ápolatlan fogak, a fogínygyulladás a baktériumok táptalaja. Ha a baktériumokat kilélegezzük, azok megtapadnak a maszk belső felületén és elszaporodva, visszafertőzhetik a szájat, a száj körüli bőrt. Szeretném felhívni a figyelmet a maszkok tisztán tartásának, fertőtlenítésének a fontosságára. A MOK (Magyar Orvosi Kamara) iránymutatása szerint

  • az egyszerhasználatos maszkokat a levételt követően zárható szemetesládába kell kidobni, ill.
  • a mosható textilmaszkokat enyhén klóros, fertőtlenítő vízbe kell áztatni 10 percig, magas hőfokon (60-90 fok) kell kimosni, majd szárítás után az újabb viselés előtt, - hacsak nem műszálas - célszerű ki is vasalni!

Tisztelt Doktornő, kedves Nelly!
Köszönjük az interjút!

Dr. Kéményes Nelly elérhetősége
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
06 70 340 7852

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Rólunk mondták

Szirom patikak

facebook logo

Legújabb termékeink

Vényköteles gyógyszer foglalás

Reserv help banner1

Engedélyek

biztonsagos patika

NEBIH VET engedely

Gyógyszer-információ

OGYEI logo hiv

fiokpatika x

 

Turul Gyógyszertár 

E-mail

8646 Balatonfenyves Bocskai tér 1.

Telefonszám: 06-85-560012
Fax: 06-85-560-012

  

bankkartya

kkhcimke