Belépés
Regisztrálás


FIGYELEM!

A „2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól” 2022. január 1-i hatállyal úgy rendelkezik, hogy gyógyszertárak webshopjában megrendelt gyógyszerek csomagküldés útján történő kiszolgálása tilos.
A vény nélkül megvásárolható gyógyszereket - az ÁSZF-ben felsorolt irányítószámú helyiségek kivételével - házhoz szállítani nem tudjuk, ezek a készítmények csak személyes átvétellel rendelhetőek és vásárolhatóak meg a Turul Gyógyszertárban (8646 Balatonfenyves, Bocskai tér 1.), vagy a Kis Turul fiók-gyógyszertárban (8648 Balatonkeresztúr, Iskola u.2.).

Mit tegyünk? Ne együnk?

erdelyi sipos alizAz idei Karácsonyt és az óév búcsúztatását ugyan szűkebb körben lehetett ünnepelni, ez azonban nem jelentette azt, hogy kevesebb finomságot ettünk volna, talán inkább ellenkezőleg. Ráadásul a sportolási lehetőségek is korlátozottabbak, mint egy évvel ezelőtt. Az eredmény pedig sajnos legtöbbünk számára szomorú, néhány kiló fölösleg… Hogyan tudunk ettől szenvedés-mentesen megszabadulni? Erről kérdeztem Erdélyi-Sipos Alíz dietetikust, táplálkozástudományi szakembert, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárát.

 

- Köszönjük, hogy elfogadta a felkérést. Mi motiválta Önt arra, hogy dietetikus legyen, milyen tanulmányokat kellett folytatnia?
- Fiatalkoromban a családban, a tágabb környezetemben több dietetikust is ismertem. Emberségükkel, szakmaszeretetükkel olyan példát mutattak, hogy úgy gondoltam, ha ilyen emberek választották ezt a hivatást, akkor ez csak egy jó szakma lehet. Nem csalódtam, valóban így van. Mi sem bizonyítja jobban, hogy már több évtizede kaptam meg a diplomámat, de azóta is szeretem és gyakorlom. Természetesen, ahogy a táplálkozástudomány változik, nekünk is folyamatosan képeznünk kell magunkat, de a fő cél, hogy ezeket az eredményeket lefordítsuk a páciens nyelvére és ne csak átadjuk az ismeretet, hanem segítsünk az elsajátításában is, hogy egy betartható, egyénre szabott étrend birtokában legyen a beteg. A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember. Ezt a tudást egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazzuk. Feladataink a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. A gimnázium elvégzése után jelentkeztem a főiskolára, majd amikor már lehetőség volt rá elvégeztem az egyetemen a mesterképzést és így nemcsak dietetikus, hanem táplálkozástudományi szakember is vagyok. Én is dolgoztam kórházban, prevenciós programban, alapellátásban és 10 évig tanítottam adjunktusként a főiskolán leendő dietetikusokat. Főtitkári tevékenységem mellett ma is praktizálok elsősorban túlsúlyos, elhízott illetve szénhidrát anyagcsere problémával (inzulinrezisztencia, cukorbetegség) foglalkozom. Mindig nagy örömmel tölt el, amikor a páciens visszajön és látjuk, hogy mennyit csökkent a testtömege, javultak a laborértékek, van, amikor már kevesebb gyógyszert is kell szednie. A legjobb pillanatok egyike, amikor mondják, Alíz nem hittem el, hogy többet ehetek, nem fogok éhezni és mégis fogyok, pedig van ilyen és ezek nem elszigetelt esetek. Természetesen ehhez a páciens aktív közreműködése és az elhangzott instrukciók betartása szükséges.

- Ez az év a súlygyarapodást illetően a szokásosnál is több embert érintett, korosztálytól függetlenül. A dietetikus szemszögéből nézve ahhoz, hogy ezt, és az ünnepek utáni többletet „ledolgozzuk” fontos tényezőnek számít-e a korunk?
- A kor előrehaladtával nemcsak bölcsebbek leszünk, hanem energiaszükségletünk is megváltozik. Alapvetően már kevesebb energiára van szükség, mint 20 vagy 30 évesen. Mindezek mellett kicsit kevesebbet is mozgunk, mint fiatalon. Vagyis, ha nem alkalmazkodunk testünk változásához, ha nem eszünk többet, akkor is súlygyarapodás következik be. Ezt bizonyítja, a legutolsó publikált hazai reprezentatív felmérés is. Ahogy növekszik az életkor sajnos a túlsúlyos és az elhízott emberek száma is emelkedik. A 35-64 év közötti hölgyek 34%-a elhízott, míg a 65 év felettieknél ez az arány már 49%. Férfiaknál ilyen ugrás a túlsúlyos kategóriában található. Ott a 35-64 év között 40%, míg 65 év felett 58% a túlsúlyosok aránya, az OTÁP 2014 adatai lapján. A kevesebb energia, nem feltétlenül jelent jóval kevesebb mennyiséget. Egy jól összeállított, életvitelünkhöz alkalmazkodó egészséges étrenddel laktató, de nem hizlaló fogásokat tudunk elfogyasztani és természetesen mellé kell tenni akár napi szinten a rendszeres mozgást is.

- Főként az idős korosztályt érintheti a súlytöbblet és a különféle „krónikus” betegségek közötti összefüggés. Milyen betegségeket emelne ki, illetve azokhoz milyen tanácsokat adna az érintetteknek?
- A krónikus nem fertőző betegségek, mint például a szív-érrendszeri vagy a 2-es típusú cukorbetegség nemcsak az idősödő korosztályt érinti. Mindkettő esetében a kezelés fontos része a megváltozott étrend, a diéta. A gyógyszerek, az orvosi kezelés mellett szükséges és nem elhanyagolható a táplálkozás. Fontos, hogy a diétát dietetikus ismertesse meg tanácsadás keretében, akár többszöri alkalommal. A túlsúly és az elhízás csökkentésével mindkét betegségnél mind a páciens közérzetében, mind a laborértékeiben érzékelhető pozitív változások következnek be. Mivel itt már a kialakult betegséggel kapcsolatos diétás irányelveket is figyelembe kell venni a testtömeg csökkentésnél, ezért ezt csak dietetikus vezetésével szabad megtenni. Egy túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegnél is szükséges bizonyos mennyiségű szénhidrátot elfogyasztani, ráadásul nem mindegy melyik étkezésnél mennyit és milyen típusút. Nem csak a bevitt energiára kell figyelni! Hasonló a helyzet a szív-érrendszeri megbetegedésnél is. Ha már van magas vérnyomása, emelkedett koleszterin, triglicerid értéke akkor ezeket is szem előtt kell tartani.

- Talán meghaladja egy interjú-kérdés keretét, azonban mégis feltenném a kérdést: mi az energia-egyensúly lényege, hogy értelmezze ezt az átlagember? Mit kell tenni annak érdekében, hogy szervezetünk energia-egyenlege megfelelő legyen?
- Amennyiben az energiafelhasználás és bevitel megegyezik, akkor energia-egyensúly alakul ki, vagyis testtömegünk nem nő és nem is csökken. Bármelyikben változás áll be a mérleg megbillen. Nem feltétlenül kell többet enni, elég csak a karanténra, vagy a home-officra gondolni. Ha kiesik a munkába járás, a rohangálás egyik helyről a másikra, kimarad a rendszeres, megszokott sport tevékenység, ez kevesebb energia leadást jelent. Hiába nem ettünk többet ez 3-4 hét múlva súlytöbbletet fog jelenteni. Ehhez még hozzájárulhat, hogy a stresszesebb, bizonytalanabb időszakban, a megváltozott élethelyzetben a feszültséget magas energiatartalmú „apróságokkal”, nassolnivalókkal oldjuk. A nap végére ez egy kisétkezés vagy akár egy vacsora energiatartalmát is jelentheti. Ez a mozgásszegénységgel kombinálva már teljesen felborítja az energia-egyensúlyt és látható, érezhető tömegnövekedést okoz.

- Készételek, gyorsétterem, vagy saját főzés? Melyik lehet az Ön véleménye szerint eredményesebb a célt illetően, hogy ledolgozzuk a fölösleges kilókat?
- Egyikre sem szabad kategorikusan nemet vagy igent mondani, de biztos, hogy ha saját magunk tudjuk megválogatni, hogy milyen alapanyagból, milyen ételkészítési technológiával készítjük el az ételt, akkor jelentősen befolyásolhatjuk az étel energia tartalmát. Természetesen ehhez idő, energia, tudás és valamennyi főzési tapasztalat is szükséges. Bármelyik hiányzik akkor inkább bosszúság és stressz illetve eredménytelenség lesz belőle. A fölösleges kilók ledolgozásánál alkalmanként a gyorsétterembe is be lehet térni, készételeket is lehet választani, ha a dietétikai tanácsadáson már elsajátítottuk azokat a táplálkozási ismereteket, ami alapján tudunk dönteni. Mert mindig van választási lehetőség, rajtunk múlik, melyiket vesszük meg. Mivel a testtömeg csökkentés nem úgy történik, hogy este elhatározzuk és reggel, amikor felkelünk, már az ideális súlyunknál vagyunk türelemre, kitartásra és időre is szükség van. Már a bevásárlás is tovább tart, hiszen megválogatjuk zsír és szénhidráttartalom alapján, hogy mit rakunk a kosarunkba, ehhez pedig címkét kell olvasni. A zöldségek és gyümölcsök is fontos részét képezik az étrendnek, ezek egy részét nem érdemes 1-2 hétre előre megvenni, így jobb, ha többször látogatjuk meg a zöldségest. Tervezéssel, átgondolt napi, heti beosztással sok minden megoldható. Hosszú távra kell berendezkedni. Heti 0,5-1kg a javasolt átlagos fogyás. Természetesen itt a leadott kilók a zsírra vonatkoznak. Ki lehet számolni, 10-20 kg súlyfelesleg esetén ez mennyi idő.

- A tudatosan összeállított étrend mellett étrendkiegészítők is segíthetnek a megfelelő testsúly beállításában. A Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére 2018 óta működik a Biztonságos Étrendkiegészítő Program, amelyben több patika vesz részt, feltüntetve a program ismert logóját. Milyen jellegű étrendkiegészítő ajánlható? Teák, zsírégető, étvágycsökkentő, vagy inkább anyagcsere serkentő?
- Az étrend-kiegészítőknél nagyon fontos a biztonságosság, valamint hangsúlyozni kell a pácienseknek, hogy ezek a termékek – ha a testtömeg csökkentésben segítő étrend-kiegészítőkre gondolunk - nem helyettesítik az életmódváltást, vagyis az étkezés, az étkezési szokások átalakítását, a mozgásszegény életmód megváltoztatását. Mindezeken túl érdemes orvossal, dietetikussal konzultálni, főleg, ha a túlsúlyhoz, elhízáshoz egyéb betegségek is társulnak, illetve gyógyszereket is kell szedni.

- A járvány még jó ideig velünk marad. Tevékenységeink 50-70 százaléka átterelődött az internetre. Így az embereknek szüksége lehet a dietetikus online tanácsára. Van ilyen fórum, ilyen lehetőség?
- Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetikai, humán táplálkozás Tagozatának ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban is megfogalmazza, hogy dietetikai tanácsadás online vagy telefonos formában is megoldható. Ennek a technikai és egyéb feltételei kórházanként, rendelőintézetenként változik, változhat, hogy hol van erre lehetőség. A magán egészségügyben szintén az adott intézmény határozza meg, hogy milyen módon és formában lehet online megoldani a dietetikai tanácsadást. A pandémiás időszakban különösen nagy jelentősége van a megfelelő anyagcsere és célértékek beállításának például a cukorbetegeknél, de minden más krónikus nem fertőző betegségnél, illetve az immunrendszer támogatása is szükséges. Ezért nem a túlzó szigorításokra, hanem a helyes, változatos étrend, diéta betartására van szükség. Természetesen a tanácsadás önmagában nem elég, a páciensnek meg is kell fogadni és meg kell valósítani.

Kedves Alíz! Köszönjük az interjút!
Erdélyi-Sipos Alíz elérhetősége - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Rólunk mondták

Szirom patikak

facebook logo

Legújabb termékeink

Vényköteles gyógyszer foglalás

Reserv help banner1

Engedélyek

biztonsagos patika

NEBIH VET engedely

Gyógyszer-információ

OGYEI logo hiv

fiokpatika x

 

Turul Gyógyszertár 

E-mail

8646 Balatonfenyves Bocskai tér 1.

Telefonszám: 06-85-560012
Fax: 06-85-560-012

  

bankkartya

kkhcimke